Relationship between somatic cell counts and milk production and composition in Jersey cows

Roberto Ramos Garcia, Vinicius Bufon Maion, Kelly Molin de Almeida, Elsa Helena Walter de Santana, Marcela Rezende Costa, Rafael Fagnani, Agostinho Ludovico

Resumen

ABSTRACT: The main components in milk from cows that are affected by mastitis can be in different amounts according to the racial characteristics. Thus, the association between the somatic cell counts (SCC) and these components may also differ in milk from Jersey cows. This study evaluated the effect of the SCC in milk from Jersey cows on milk production and its physicochemical composition. For 71 months, data from 3244 milking and 300 cows were evaluated considering the effect of the SCC on milk production (kg cow day-1), percentage of fat, protein, lactose, total solids, and nonfat solids. The probable factors associated with fluctuation in milk production based on somatic cell score, lactation number and rainfall were also evaluated by regression models. Milk composition was changed according to the SCC. In general, the higher  the SCC in milk, the lower the contents of lactose, fat, and solids, with exception of the protein content, which increased. Losses in milk production of Jersey cows were observed for milk with counts above 50,000 somatic cells per ml.

Key words: productivity, mastitis, lactose, protein, losses.

 

Relación entre el recuento de células somáticas y la producción y composición de leche en vacas Jersey

RESUMEN: Los principales componentes de la leche en vacas que tienen mastitis pueden estar en diferentes cantidades de acuerdo con la raza. Por lo tanto, la asociación entre el recuento de células somáticas (RCS) y estos componentes también pueden diferir en la leche de vacas Jersey. Este estudio evaluó el efecto del RCS en leche de vacas Jersey en la productividad y la composición físico-química. Durante 71 meses se evaluaron los datos de 300 vacas y 3 244 ordeños; para ello se consideraron el efecto de RCS en la producción de leche (kg/vaca/día), el porcentaje de grasa, la proteína, la lactosa, los sólidos totales y los sólidos no grasos. Los probables factores asociados con las fluctuaciones en la producción de leche, sobre la base de la puntuación de células somáticas, número de lactaciones y precipitación de lluvia; también se evaluaron por regresión lineal. La composición de la leche estuvo influenciada por el RCS. En general, cuanto mayor fue el número de células somáticas en la leche, menor fue el contenido de lactosa, de grasa y de sólidos, con excepción del contenido de proteínas que se incrementó. Se observaron pérdidas en la producción de leche en vacas Jersey para la leche con recuentos superiores a 50 000 células somáticas/ml.

Palabras clave: productividad, mastitis, lactosa, proteína, pérdidas.

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