Integral characterization of the milk production chain in four provinces of Cuba. Intrinsic factors and lessons learned from the study (II)

Main Article Content

Mabelin Armenteros-Amaya
Robier Hernández-Rodríguez
Kenia Silvera-Segura

Abstract

The production chain approach allows the improvement of the quality of milk, as it reflects the relationships between actors in a system of production, processing, marketing and market access. This is a key issue in all the discussions that take place both at national and international levels, including public health. That is why it is necessary to implement programs for the organization and improvement of the production chain that fit the conditions of the current Cuban context. The objective of this study was to identify the intrinsic factors and general findings of the diagnostic process in milk chains in the Cuban provinces of Mayabeque, Matanzas, Villa Clara, and Cienfuegos, within the framework of the international project "Vía Láctea". The methodological tools used were based on the participatory model, based on both qualitative and quantitative techniques. The analysis was aimed at the internal aspects of the chain, with a characterization of the direct and indirect actors, as well as their strengths and weaknesses. The conclusion is that the main actors in the chain have a long history and vocation in the dairy sector, showing a commitment to change. However, there are strong weaknesses limiting the performance of the chain. In addition, lessons learned and general proposals for strategies to strengthen the milk production chain in these areas were presented.

Article Details

How to Cite
1.
Armenteros-Amaya M, Hernández-Rodríguez R, Silvera-Segura K. Integral characterization of the milk production chain in four provinces of Cuba. Intrinsic factors and lessons learned from the study (II). Rev. Salud Anim. [Internet]. 2021 Jan. 8 [cited 2024 Nov. 14];42(3). Available from: https://revistas.censa.edu.cu/index.php/RSA/article/view/1113
Section
ARTÍCULOS ORIGINALES

References

Díaz-Canel M, Núñez J. Gestión gubernamental y ciencia cubana en el enfrentamiento a la Covid-19. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba. 2020;10(2):1-10. [Consultado el 15 de agosto de 2020] Recuperado de [Consultado el 15 de agosto de 2020] Recuperado de http://www.revistacuba.cu/index.php/revacc/article/ .

Hernández R, Armenteros M. Leche: Cadena Productiva. Editorial Asociación Cubana de Producción Animal (ACPA), La Habana, Cuba. (Tercera edición). 2018

Camacho L. Plan de soberanía alimentaria y educación nutricional en Cuba. Semanario económico y financiero de Cuba. Recuperado en: http://www.opciones.cu/cuba/2020-07-29/cuenta-cuba-con-un-plan-nacional-de-soberania-alimentaria/ . 2020. [Consultado el 15 de agosto de 2020].

Van Der Heyden D, Camacho P. Guía metodológica para el análisis de cadenas productivas. 2da Edición, Quito, Ecuador, Plataforma RURALTER. [Consultado el 15 de octubre de 2019].

Suárez M, Hernández G, Roche C, Freire M, Alonso O, Campos M. Cadenas de valor de productos agropecuarios en seis municipios de Cuba. I. Metodología para su diseño. Rev Pastos y Forrajes. 2016;39(1):56-63.

Hernández R, Armenteros M, Silvera K. Caracterización de la cadena de producción láctea en cuatro provincias de Cuba. I. Generalidades y descripción del contexto externo. Rev Salud Anim. 2020;42(1). ISSN: 2224-4700.

Gomes C, Oddone N. Fortalecimiento de la cadena de valor de los lácteos en la República Dominicana. Informe del proyecto “Crecimiento inclusivo, política industrial rural y cadenas de valor participativas en América Latina y el Caribe”. Fondo Internacional de Desarrollo Agrícola (FIDA) . Copyright © Naciones Unidas. 2016.

Nutz N, Sievers M. Guía general para el desarrollo de cadenas de valor, Cómo crear empleo y mejores condiciones de trabajo en sectores objetivos / Oficina Internacional del Trabajo. Ginebra: OIT. ISBN: 9789223313135. 2016.

Martínez A, Ribot A, Villoch A, Montes de Oca N, Remón D, Ponce P. Calidad e inocuidad de la leche cruda en las condiciones actuales de Cuba. Rev Salud Anim. 2017;39(1):51-61.

Arrieta BG, Gómez Cáceres PLc, Albis FD, Calderón-Rangel A, Rodríguez RV. Calidad de la leche cruda para consumo humano en dos localidades de Sucre, Colombia. Rev MVZ Córdoba. 2019;24(3):7355-7361. https://doi.org/10.21897/rmvz.1829

Murillo J, López D. Caracterización de la cadena de valor del sector lácteo colombiano. [Tesis de Diploma]. Facultad de Ciencias Administrativas y Contables, Universidad de La Salle, Colombia. http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/20957/11111190_2016.pdf?sequence=1 [Consultado el 15 de octubre de 2019].

Política Económica y Social del Partido y la Revolución para el período 2016-2021.Acuerdo VIII-76 de 2017 de Asamblea Nacional del Poder Popular. Gaceta Oficial GOC-2017-696-O34, 2017. República de Cuba; p.99.

Anaya CB. Las cadenas productivas con impacto económico y social: el caso de los cítricos en Cuba. Rev Economía y Desarrollo. 2015;154(1):105-117.

Dávila GR, Mirabales PD, Pérez A, Hernández Y. Cadena productiva del frijol común en cooperativas agropecuarias: propuesta de intervención del proyecto AGROCADENAS. Rev Cooperativismo y Desarrollo. 2019;7(2):275-285. ISSN 2310-340X RNPS 2349.

Resolución 50. Reglamento de inocuidad de los alimentos en el sistema de comercio interior. Gaceta oficial GOC-2020-523-O56, 2020. República de Cuba, pp. 1849-1861.

Most read articles by the same author(s)