Obtaining a probiotic candidate of Lactobacillus plantarum 22 LMC from a natural culture medium with agro- based raw materials

Main Article Content

Ronald Vera Mejía
Lilian Sánchez Miranda
Patricia Zambrano Gavilares
Yanet Rodriguez Perdomo

Abstract

The present work was aimed at obtaining a probiotic candidate of L. plantarum 22 LMC at laboratory level in a culture medium with agroindustrial residues. A natural medium based on molasses (20 %), bovine serum (33.0 %) and hydrolyzed yeast (10.36 %) (MLS) was used for the growth of L. plantarum. Man Rogosa Sharpe (MRS) reference medium was used as a control. Growth kinetics, pH determination and lactic acid production were evaluated. Growth values higher than 12 Log CFU mL-1 were obtained in both media at 48 h. A decrease in pH of 3.11 ± 0.01 in MLS medium, 4.01 ± 0.05 in MRS and lactic acid 3.28 ± 0.12 g.L-1 and 2.69 ± 0.12 g.L-1, was respectively observed. Biopreparation was then obtained at laboratory level. Culture purity and strain viability in such medium were established as process controls. Shelf stability was evaluated at a temperature of 5 ± 3°C, at two concentrations of the probiotic (1x109 and 1x1010 CFU/mL) for 60 days, observing stability in bacterial viability and pH, thus making the medium suitable for this purpose.

Article Details

How to Cite
1.
Vera Mejía R, Sánchez Miranda L, Zambrano Gavilares P, Rodriguez Perdomo Y. Obtaining a probiotic candidate of Lactobacillus plantarum 22 LMC from a natural culture medium with agro- based raw materials. Rev. Salud Anim. [Internet]. 2021 Dec. 1 [cited 2024 Nov. 21];43(3). Available from: https://revistas.censa.edu.cu/index.php/RSA/article/view/1176
Section
ARTÍCULOS ORIGINALES

References

Jurado GHA, Romo SI, Benavides DVC. Evaluación del efecto probiótico de Lactobacillus plantarum en la alimentación de lechones en fase de precebo como una alternativa del uso de antibióticos. Departamento de Producción y Procesamiento Animal, Universidad de Nariño, Pasto. Revista Investigación Pecuaria Colombia. 2013;2(1):55-62.

Sánchez L, Tromps J. Caracterización in vitro de bacterias ácido lácticas con potencial probiótico. Rev Salud Anim. 2014;(2):124-129.

Santos CMA, Pires MCV, Sánchez L, Martins F, Nicoli J. Selection of Lactobacillus strains as potential probiotics for vaginitis treatment. Microbiology. 2016;162:1195-1207.

Mbarga MJA, Zangué SCD, Tatsadjieu LN, Zargar M, Albert E, Bayat M. Producing probiotic beverage based on raffia sap fermented by Lactobacillus fermentum and Bifidobacterium bifidum. Res. Crops. 2019;20(3):629-634.

Vera R Ormaza J, Muñoz J, Arteaga MF, Sánchez L. Cepas de Lactobacillus plantarum con potencialidades probióticas aisladas de cerdos criollos. Rev Salud Anim. 2018;40(2):1-12.

Sánchez L, Vera R, Agüero F, Vega E. Seguridad biológica de Lactobacillus plantarum 22 LMC con potencialidad probiótica. Rev Salud Anim. 2020;42(2):1-9.

Concepto Azul SA. Informe de análisis taxonomía molecular de cepas bacteriana y de hongos de la Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí. Guayaquil Ecuador. 2013:9.

Ossa JA, Vanegas MC, Badillo ÁM. Evaluation of cane molasses as substrate for Lactobacillus plantarum growth. Revista UDCA Actualidad y Divulgación Científica. 2010;13(1):97-104.

Vargas EM, Gómez CJ, Parra ME, Romero MA. Producción de microorganismos probióticos como aditivo para alimentos concentrados para ganado vacuno (primera parte). Revista de Ingeniería. 2004;( 19):167-178.

Madigan MT, Martinko JM, Parker J. Brock Biology of Microorganisms. 8th Edition, Prentice Hall International, Inc., New York. 1997:153-154.

Agrocalidad. Resolución, N. D. A. J. 2013 ec-0201.0099. Instructivo de la Normativa General para Promover y Regular la Producción Orgánica-Ecológica-Biológica en el Ecuador. Ecuador. 2013:64 .

CECMED Regulaciones 23-2000: Requerimientos de los estudios de estabilidad para el registro de productos farmacéuticos nuevos y conocidos CECMED. Cuba, 2000:27.

Di Rienzo JA, Macchiavelli R, Casanoves F. Modelos lineales generalizados mixtos aplicaciones en InfoStat. 2017.

Duncan DB. Multiple Range and Multiple F Tests. Biometrics.1955;11(1):1-42. doi:10.2307/3001478.

Sosa D, Garcia Y, Dustet JC. Desarrollo de probióticos destinados a la producción animal: experiencias en Cuba. Cuban J. Agric. Sci. 2018;52(4):357-373.

Rojas C, Ochoa G, Alfaro R, Querevalú J, Sánchez H. Producción y evaluación de inóculos lácteos probióticos obtenidos del tracto digestivo de lechón (Sus scrofa domesticus) propuestos para alimentación porcina. Rev. mex. de cienc. pecuarias. 2021;12(1):120-137. Disponible en: https://doi.org/10.22319/rmcp.v12i1.5445.

Saavedra S, Alejandro-Paredes L, Flores-Santos JC, Flores-Fernández CN, Arellano-García H, Zavaleta AI. Optimization of lactic acid production by Lactobacillus plantarum strain Hui1 in a medium containing sugar cane molasses. Agronomía Colombiana. 2021;39(1):98-107. Disponible en https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v39n1.89674

Vera Mejia RR, Vega Cañizarres E, Bulnes C, Agüero Diaz F, Zambrano Aguayo MD, Sánchez Miranda L. Actividad probiótica de Lactobacillus plantarum en los indicadores bioproductivos y de salud en lechones. Livestock Research for Rural Devlopment. 2019;31(11):31-37.

Yoo H, Rheem I, Rheem S, Oh S. Optimizing Medium Components for the Maximum Growth of Lactobacillus plantarum JNU 2116 Using Response Surface Methodology. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(2):240-250. doi:10.5851/kosfa.2018.38.2.240

Flores LG, García Y, Usca JE, Caicedo WO. Estudio comparativo de tres aditivos zootécnicos en el comportamiento productivo y sanitario de cerdos en el período post-destete. Ciencia y Agricultura. 2016;13(2):95-105.

Bajagai YS, Klieve AV, Dart PJ, Bryden WL. Probiotics in animal nutrition: production, impacts and regulation. En Harinder P.S. Makkar (Eds). FAO. Probiotics in animal nutrition Paper No. 179. 2017. Roma. ISBN: 978-92-5-109333-7.

Betancur CA, Rondón AJ, Martínez Y, Rodríguez R. Formulación y caracterización de un biopreparado con Lactobacillus plantarum CAM-6, procedente del tracto digestivo de cerdos criollos. Cuban Journal of Agricultural Science. 2020;54(3):1-10.

Beruvides A. Efecto del aditivo zootécnico VITAFERT en la respuesta biológica en crías y precebas porcinas. Tesis presentada en opción al grado científico en Doctor en Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Animal. Mayabeque, Cuba. 2019:pp.100.

Benedetti DC, Palacios JA. Los probióticos y su uso en el tratamiento de enfermedades. Revista Ciencias Biomédicas. 2020;9(1):54-66.

Most read articles by the same author(s)