Perception of Phaseolus vulgaris L. producers of training needs on pests

Main Article Content

Violeta Llanes
Esteban González
Dagoberto Mederos
Héctor Rodríguez

Abstract

The objective of this work was to determine the training needs of producers and technicians dedicated to the cultivation of common bean (Phaseolus vulgaris L.) in different production scenarios of the province Mayabeque, Cuba. With this purpose, a survey was applied to producers. The data were processed by means of Microsoft Excel © 2003 electronic spreadsheets; the frequencies of answer appearance were determined, and the multiple comparisons of proportions and the χ2 test of independence were applied. It was found that some alternative for pest control is applied in only 54 % of the farms, and that 100 % of them resort to chemical control, with little use of agroecological practices and little knowledge of the services offered by the ecosystem. These results showed a lack of information and training of the producers concerning pest management. Only 16 % of the respondents had received education and training in pest, including the absence of a state agricultural extension service in the sector, causing the efforts to bring scientific results to producers to be insufficient.

Article Details

How to Cite
Llanes, V., González, E., Mederos, D., & Rodríguez, H. (2019). Perception of Phaseolus vulgaris L. producers of training needs on pests. Revista De Protección Vegetal, 34(1). Retrieved from https://revistas.censa.edu.cu/index.php/RPV/article/view/1000
Section
SHORT COMMUNICATIONS

References

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). Dirección de Estadísticas: FAOSTAT. 2014. Disponible en: http://faostat3.fao.org/faostat. (Consultado: 12 de septiembre de 2017).

Hernández A. La cadena de valor del frijol común en Cuba. Estudio de su situación en siete municipios de las provincias Sancti Spíritus y Villa Clara. Editado por Programa de Apoyo al Fortalecimiento de Cadenas Agroalimentarias a nivel Local (AGROCADENAS). 2016; 175 pp.

Sueiro GA, Rodríguez PM, Cruz MS. El uso de biofertilizantes en el cultivo del frijol: Una alternativa para la agricultura sostenible en Sagua la Grande. Observatorio de la Economía Latinoamericana. 2011. No159. Disponible en: http://www.EUMED.NET/CURSECON/ECOLAT/CU/2011. (Consultado: 12 de septiembre de 2017).

Oficina Nacional de Estadísticas e Información (ONEI) Cuba. Sector Agropecuario. Indicadores seleccionados Enero-septiembre, 13 pp. 2017. Disponible en: http://www.onei.cu.

Corzo M, Rivero DL, Martínez Y, Martínez B. Detección e identificación de nuevos aislados de Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli en cultivares de frijol común (Phaseolus vulgaris L.) en la provincia Mayabeque, Cuba. Rev. Protección Veg. 2015; 3(2):97-103.

Martínez L, Maqueira L, Nápoles M, Núñez M. Efecto de boestimulantes en el rendimiento de dos cultivares de frijol (Phaseolus vulgaris) biofertilizados. Cultivos Tropicales. 2017; 38 (2):113-118.

Castellanos D. Estudio de los factores que inciden en la producción de frijol en la cooperativa "Armando Mestre Martínez" del municipio Contramaestre. Anuario Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales. 2016; VII:133-146

Mirabal Acosta L, Miranda-Agüero Y, Castillo-Reyes N, Amador-León N, Lamz-Piedra A. Análisis del manejo agroecológico de organismos nocivos en el cultivo del frijol (Phaseolus vulgaris L.) en la CCS "Nelson Fernández", municipio San José de las Lajas. Rev. Protección Veg. 2015; 30 (Número Especial):169.

Castillo Y, Miranda I. COMPAPROP: Sistema para comparación de proporciones múltiples. Rev Protección Veg. 2014;29(3):231-234.

Di Rienzo JA, Casanoves F, Balzarini MG, González L, Tablada M, Robledo CW. InfoStat versión 2016. Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. 2016. URL.

Guía técnica para el cultivo del frijol en Cuba. Ministerio de la Agricultura. Ciudad de La Habana. 2010:12p.

Porcuna JL. Manejo de plagas y enfermedades en producción ecológica. Manuales Técnicos SEAE. Sociedad española de Agricultura Ecológica. Junta de Andalucía. 2008; p.5.

Castillo N, Orbera AM, Gómez JV, González C, Mirabal L, Lamz A. Efecto del Azofert y Pertimorf sobre los principales insectos fitófagos del cultivo del frijol Phaseolus vulgaris L. Rev Métodos en Ecología y Sistemática. 2016;11(3): 25-34.

Pérez N, Infante C, Rosquete C, Ramos A, González C. Disminuyendo el uso de plaguicidas. Alternativas a su uso. Agroecología. 2010; 5:79-87.

Valido TA, González D, de las Mercedes Y, Ortega D. Adopción de prácticas de agricultura de conservación en la Cooperativa de Créditos y Servicios "Ignacio Agramonte", Nuevitas, Camagüey. Agrisost. 2016; 22 (3): 37-54.

Vallejo Y. La capacitación de las cooperativas de créditos y servicios. Experiencia en el municipio Boyeros. [Tesis presentada en opción al grado científico de Doctor en Ciencias Agrícolas]. Universidad Agraria de La Habana, San José de las Lajas.2017. p.100

Most read articles by the same author(s)

> >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.