New natural crop protectants from aromatic plants and horticultural crop wastes
Contenido principal del artículo
Resumen
European agri- and horticulture is facing serious pest and pathogen problems. Currently, the use of synthetic pesticides is the main method of plant protection. However, the excessive use of pesticides has led to the development of pesticide resistance, environmental pollution, toxicity to non-target organisms, and risks for human health. In this context, natural crop protectants are needed in an increasingly restrictive pesticide market; and they can be obtained from renewable natural resources such as waste products from European agriculture, wild/cultivated spices, and ornamental plants. In the framework of Spanish national CTQ2012-38219-C03-01/RTA2012-00057-C03-03 and European COST Action FA1101 grants, we conducted an extensive chemical and biological bioprospection of essential oils (Rosmarinus officinalis, Salvia lavandulifolia, Thymus mastichina, Lavandula x intermedia, Mentha sp.) and their respective solid residues generated during the production process. Wastes from spice production (saffron, Crocus sativus) and flower industry including 20 different species of the genus Crocus, were also studied. Chemical characterization of extracts and essential oils was performed using HPLC-MS / NMR and GC-MS, respectively. Biocidal screening was conducted against selected insect pests (Spodoptera littoralis, Leptinotarsa decemlineata and Myzus persicae) and root-knot nematode (Meloidogyne javanica). We also evaluated their phytotoxic effects on lettuce, tomato and rye grass. Different levels of biopesticide activities were detected depending on the extract and target species. Structure-activity studies (SAR) were also studied. New natural crop protectants sources are suggested and future approaches are discussed.
Detalles del artículo
Cómo citar
Santana Méridas, O., Andrés, M. F., Reina, M., Díaz, C. E., Polissiou, M., Sánchez Vioque, R., Herraiz, D., Martín, M., Cabrera, R., & González Coloma, A. (2015). New natural crop protectants from aromatic plants and horticultural crop wastes. Revista De Protección Vegetal, 30. Recuperado a partir de https://revistas.censa.edu.cu/index.php/RPV/article/view/627
Sección
Resumen del Segundo Seminario Internacional de Sanidad Agropecuaria (SISA)
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:
- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cual estará simultáneamente sujeto a la Licencia Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) que permite a terceros compartir la obra, siempre que se indique su autor y la primera publicación en esta revista. Bajo esta licencia el autor será libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y crear a partir del material
- El licenciador no puede revocar estas libertades mientras cumpla con los términos de la licencia
Bajo las siguientes condiciones:
- Reconocimiento — Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.
- NoComercial — No puede utilizar el material para una finalidad comercial.
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales o medidas tecnológicas que legalmente restrinjan realizar aquello que la licencia permite.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web) antes y durante el proceso de envío, lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).