Season influence on the physico-chemical quality of milk in a western province of Cuba

Main Article Content

Marisney Martinez-Alvarez
Ariel Ribot-Enríquez
Ailin Martínez-Vasallo
José Capdevila-Varela
Robier Hernández-Rodríguez

Abstract

Milk is a food with a social destiny. For its commercialization, there is a quality payment system in Cuba, where the physico-chemical parameters are considered. Season influences in the production of milk and its nutritional components. This scientific research is aimed at determining the season influence on the physico-chemical quality of milk in a western province of Cuba. The content of fat, protein, total solids, non-fatty solids by means of the infrared spectrophotometry, as well as density and the cryoscopy point were determined. The results showed that milk meets the physico-chemical parameters established by the current Cuban regulations and that season influences on the content of protein and non-fatty solids, with a slight increase of all the components during the rainy period.

Article Details

How to Cite
1.
Martinez-Alvarez M, Ribot-Enríquez A, Martínez-Vasallo A, Capdevila-Varela J, Hernández-Rodríguez R. Season influence on the physico-chemical quality of milk in a western province of Cuba. Rev. Salud Anim. [Internet]. 2018 Jun. 7 [cited 2024 Nov. 22];39(3). Available from: https://revistas.censa.edu.cu/index.php/RSA/article/view/922
Section
COMUNICACIÓN CORTA

References

FAO. Producción y productos lácteos. Desarrollo del sector lechero. Disponible en: http://www.fao.org/agriculture/dairy-gateway/la-cadena-lactea/el-desarrollo-del-sector-lechero/es. [Consultado el 25 de marzo de 2016].

FAO-OMS. Inocuidad de los alimentos. Nota descriptiva N°399. Disponible en: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs399/es/. [Consultado el 7 de febrero de 2014].

MINAG. Ministerio de la Agricultura. Balance anual del grupo ganadero. 2013. 10. pp.

GEIA. Ministerio de la Industria Alimentaria (MINAL). Instrucción 03 del Grupo Empresarial de la Industria Alimentaria. 2015;1-2.

Jenkins TC, McGuire MA. Major advances in nutrition: Impact on milk composition. J Dairy Sci. 2006;89:1302-1310.

ISO 707 Leche y productos lácteos. Directrices para la toma de muestras, 2009.

FIL/IDF-141C. [International Standardization Organization]. Whole milk. Determination of milk fat, protein and lactose content. Guide for the operation of mid-infra-red instruments. 2000.

ISO 5764 Milk. Determination of freezing point. Thermistor Cryoscope Method. 2009.

NC 119: 2006. Leche. Método de ensayo. Determinación de la densidad.

Di Rienzo JA, Casanoves F, Balzarini MG, Gonzalez L, Tablada M, Robledo CW. InfoStat versión 2010. Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. 2010.

NC 448: 2006. Leche cruda. Especificaciones de calidad.

Ponce P. Composición láctea y sus interrelaciones: expresión genética, nutricional, fisiológica y metabólica de la lactación en las condiciones del trópico. Rev Salud Anim. 2009;31(2):69-76.

Martínez A, Villoch A, Ribot A, Ponce P. Evaluación de la calidad e inocuidad de quesos frescos artesanales de tres regiones de una provincia de Cuba. Rev Salud Anim. 2013;35(3):210-213.

Calderón A, Rodríguez V, Arrieta G, Martínez N, Vergara O. Calidad físico química y microbiológica de leches crudas en empresas ganaderas del sistema doble propósito en Montería (Córdoba). Rev UDCA Act Div Cient. 2012;15(2):399-407.

García C, Guzmán E, Zaldívar N. Parámetros físico-químicos de leche cruda. Rev Prod Anim. 2013;25(1):1-4.

Fernández N, Bebert G, Pérez E, González T, Navarro L. Densidad láctea en dos rutas de recolección de leche destinada a la Planta Pasteurizadora Camagüey. Rev Prod Anim. 2014;26(3):1-6.

Ponce P. Composição do leite: uma perspectiva desde o trópico. En: Díaz, IGF, Troller, PA, Fischer, V, Balbinotti, ZM, Bondan, C. Qualidade do leite bovino: variações no trópico e no subtrópico, (2011). Ed. 1. UFP. pp. 28-51. Passo Fundo-RS-Brasil.

Álvarez G, Herrera J, Alonso G, Barreras A. Calidad de la leche cruda en unidades de producción familiar del sur de Ciudad de México. Arch Med Vet. 2012;44(3):237-242.

Briñez W, Valbuena E, Castro G, Tovar A, Ruíz J, Roman R. Efectos del mestizaje, época del año, etapa de lactancia y número de partos sobre la composición de leche cruda de vacas mestizas. Revista Científica, FCV-LUZ. 2003;XIII(6):490-498.

Hernández R. Efecto de la época del año sobre el comportamiento de la producción y la composición de la leche en tres genotipos bajo silvopastoreo. Livestock Research for Rural Development. 2005;17(12).

Hernández R, Ponce P. Composición actual de la leche en Cuba. Rev Salud Animal. 2002; 24(3):111-114.

Most read articles by the same author(s)

> >>